کارتریج | Cartidge

امروزه اکثر شیرآلات با کارتریج کار می‌کنند. مغزی یا کارتریج مهم‌ترین قسمت شیر اهرمی است که وظیفه قطع و وصل آب و سرد یا گرم کردن آن با تنظیم خروجی دبی آب سرد و گرم را دارد که به‌وسیله یک اهرم کار می‌کند. کارتریج استاندارد چطور به کاهش مصرف آب کمک می‌کند؟
یکی از راه‌های کاهش مصرف آب انتخاب، استفاده از کارتریج مناسب و استاندارد برای شیرهای آب است. شما با انتخاب صحیح و مناسب می‌توانید، دبی آب را به درستی کنترل کنید و همین امر موجب کاهش مصرف آب شما خواهدشد. در بهترین کارتریج‌ها و متداول‌ترین نوع آن، قطر ۴۰ میلی‌متر و دبی آب ۲۲ لیتر در دقیقه هست و نوع دیگری نیز موجود است که با قطر ۳۵ میلی‌متر و دبی ۲۰ لیتر در دقیقه است.

نشانه ها و موارد خرابی کارتریج شیر اهرمی

مواردی که ممکن است برای خرابی کارتریج رخ دهد، شامل چکّه کردن آب، مسدود شدن یا کاهش جریان آب، عدم تکان خوردن اهرم و سخت کارکردن آن و یا گرم و سرد نکردن آب با تغییر جهت اهرم است.

علت خرابی و نحوه پیشگیری از خرابی کارتریج شیر اهرمی

عمدتا بعد از خرید شیرآلات اهرمی، خرابی‌ها بر اثر آهک بستن و ورود آن به داخل کارتریج رخ می دهد. در برخی موارد نیز ورود شن ریزه و املاح به داخل کارتریج باعث خرابی آن می‌شود. البته گاهی اوقات هم وارد کردن فشار بیش از حد به اهرم باعث خرابی کارتریج می‌شود. برای جلوگیری از بروز این مشکلات می‌توانید در اولین مرحله از فیلترها استفاده کنید. فیلترها نه‌تنها جلوی ورود املاح را می‌گیرند بلکه باعث می‌شوند تا در قسمت شیر، رسوب و آهک کمتری داشته باشیم و همین امر باعث طولانی‌تر شدن عمر شیر خواهد شد. مورد دیگری که باید آن‌ها را رعایت کنید چک کردن مسیر لوله برای عدم حضور املاح در داخل آن قبل از نصب شیر بوده و در آخرین پیشنهاد ما برای سلامت بیشتر کارتریج شیر، استفاده صحیح و عدم فشارآوردن به دسته اهرم شیر است.

نحوه تعویض کارتریج شیراهرمی

اگر شیر آب شما به مشکل برخورده باشد احتمال اینکه کارتریج آن خراب شده باشد زیاد است، زیرا که اکثر خرابی شیرهای اهرمی به علت خرابی کارتریج آن است. به منظور تعویض کارتریج، باید مراحل زیر را انجام دهید و برای این کار شما به ابزارهای پیچ‌گوشتی، آچار آلن، آچار فرانسه و یک تیغه نیاز دارید. پس از آماده کردن ابزار لازم، مراحل زیر را انجام دهید.

  1. قطع کردن جریان آب: ابتدا قبل از هرکاری بایجریان آب را از طریق شیرفلکه‌های آب قطع کنید و اگر شیرآلات آشپزخانه را تعمیر می‌کنید نیازی به قطع کردن شیرفلکه اصلی ندارید، تنها کافی است شیرفلکه‌ای که در زیر سینک قرار گرفته را ببندید.
  2. جدا کردن شیرآب: در بخش دوم کار باید شیر آب را از سینک جدا کنید. پس از جداکردن اتصالات، شیر را جدا می‌کنیم. مراقب باشید در این قسمت از کار به بدنه شیر آسیب و خط و خشی وارد نشود.
  3. جداسازی قسمت اهرم و کارتریج: در ابتدا قسمتی از شیر که بر روی آن علامت سرد و گرم شیر رسم شده‌است را جدا می‌کنیم. سپس به وسیله یک آچار آلن­پیچی که داخل آن قرار دارد را باز می‌کنیم تا قسمت بالایی و داخلی شیر جدا شود.
  4. بازکردن پوشش تزئینی: در این مرحله پس از جداکردن اهرم از بخش بالایی شیر، قسمت پوشش گنبدی تزئینی که در زیر دسته اهرم قرار گرفته است را با چرخاندن در خلاف عقربه‌های ساعت باز می‌کنیم. این بخش از کار به وسیله دست انجام می‌شود و برای بازکردن پوشش گنبدی نیازی به استفاده از ابزار ندارید. پس اگر بخش گنبدی شما کمی سخت باز شد ممکن است به علت فرسایش در طول استفاده بوده باشد و نیازی به استفاده از ابزار ندارید و فقط لازم است کمی بیشتر برای بازکردن آن تلاش کنید.
  5. بازکردن مهره نگهدارنده کارتریج: با استفاده از آچار فرانسه‌ای که در اختیار داریم مهره نگهدارنده کارتریج را باز می‌کنیم که این مهره نگه دارنده درست در زیر پوشش گنبدی قرارگرفته است و سپس کارتریج خراب‌شده را خارج می‌کنیم.
  6. تمیزکاری محل قرارگیری کارتریج: در مرحله قبل شما کارتریج خراب­شده را از شیر خارج کردید، در این مرحله نیاز است که شما داخل شیر را به خوبی با آب و صابون بشویید تا آهکی در شیر وجود نداشته‌باشد تا باعث خرابی زودهنگام کارتریج جدید شما گردد. پس از شستن شیر با آب صابون آن را به خوبی با دستمال خشک کنید تا شیر آماده نصب کارتریج جدید بشود.
  7. قراردادن کارتریج جدید: در این مرحله کارتریج را به درستی و با دقت بر سر جای صحیحش قرار می‌دهیم. از نشانه­های درست جارفتن کارتریج، صاف­بودن بالای آن است. عجله نکنید و تا زمانی که از صاف­نبودن کارتریج‌تان اطمینان حاصل نکرده‌اید، مهره نگهدارنده کارتریج را نبندید چون این کار قطعاً به کارتریج شما آسیب می‌رساند و ممکن است حتی باعث خرابی آن بشود.
  8. بستن مهره نگهدارنده: در این مرحله بعد از کسب اطمینان از درست بودن کارتریج مهره نگهدارنده، پوشش گنبدی را می‌بندیم و آن‌ها را خیلی سفت نمی‌کنیم. زیرا ممکن است بر اثر فشار وارد کردن بیش از حد به مهره نگهدارنده، به کارتریج فشار وارد شود و موجب خرابی آن گردد.
  9. بستن شیر و بازکردن جریان آب: در آخرین مرحله از کار شما نیاز است که تمامی مراحلی را که جهت بازکردن شیر انجام داده‌اید به ترتیب و به صورت برعکس انجام دهید. اهرم را جا بزنید، قسمت بالایی شیر را در بدنه قرار دهید و پیچ آن را ببندید و فلکه شیر آب را باز کنید.

کارتریج استفاده شده در شیرآلات شوان

کارتریج استفاده شده در شیرآلات شوان، از تولیدات شرکت سدال(Sedal) اسپانیا می باشد. برخی از ویژگی های این نوع کارتریج، به نقل از صفحه رسمی تولیدکننده به شرح زیر می باشد.

برای کسب اطلاعات تکمیلی، بارکد زیر را اسکن کنید.

مقالات دیگر